SEO Voor Beginners: Duurzaam groeien met content

Hoe je met een goede contentstrategie veel bezoekers naar je website haalt

stefan
April 5, 2023
SEO/SEA

Samenvatting van dit artikel

  • SEO en SEA zijn twee manieren om mensen naar je website te krijgen, waarbij SEO staat voor organische resultaten en SEA voor betaalde resultaten.
  • SEA kan snel resultaten opleveren als je advertenties richt op mensen die een hoge intentie hebben om je product of dienst te kopen.
  • SEO is een lange termijn strategie die gericht is op het creëren van organische resultaten door middel van waardevolle content voor de gebruiker.
  • Long tail content is content die zich richt op specifieke zoekopdrachten met een lage concurrentie en een hoge intentie.
  • Technische SEO is redelijk achterhaald, behalve de snelheid van je website en de autoriteit van je domein.
  • Autoriteit wordt gemeten door het aantal en de kwaliteit van de links die naar je website verwijzen (backlinks) en die je naar andere betrouwbare bronnen plaatst.

Natuurlijk, Instagram, LinkedIn en TikTok zijn dé sexy kanalen die veel bereik met zich meebrengen. En op het bijhouden van een blog of nieuwspagina wordt soms best een beetje neergekeken.

Maar de data liegt niet: 68% van de website bezoeken begint bij een zoekopdracht in een zoekmachine. En de meeste sales en leads komen vervolgens uit die webbezoeken.

Kortom: je hebt die zoekmachine nodig om online succes te behalen. En die zoekmachine is gek op content.

Dit is Stefan van Pimpelpaars en vandaag leer ik je de basis van SEO.

SEO VS SEA

Laten we beginnen met een veelgestelde vraag: wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Als je ooit hebt gezocht naar hoe je mensen naar je website kan krijgen, ben je beide termen tegen gekomen. SEA-resultaten zijn betaalde resultaten. Deze staan bovenaan de zoekresultaten. Hier betalen bedrijven voor aan Google via het Google Ads programma. Je ziet bij deze resultaten staan dat het advertenties zijn, maar verder zijn ze qua opbouw niet te onderscheiden van de “echte resultaten”.

Vaak hoor ik: mensen klikken toch helemaal niet op die betaalde resultaten. Of: mensen gebruiken toch allemaal een adblocker?

Beide punten hebben een kern van waarheid. Ik zit zelf in beide groepen: ik gebruik een adblocker en als ik op een computer of telefoon zit zonder adblocker, scroll ik automatisch over de betaalde resultaten heen. Maar voor het grootste gedeelte van de Google-gebruikers gaat dit niet op.

En verder: dat maakt voor jou als ondernemer niets uit. Het systeem is zo ingericht dat je betaald per klik. Dus jij betaald Google pas, als er daadwerkelijk iemand naar je website gaat. Voor mensen die over de betaalde resultaten heen scrollen, hoef je niet te betalen.

Maar wat vooral krachtig is, is de zogenoemde intentie. Stel, jij verkoopt een boormachine. Je kan adverteren met een banner op nu.nl: koop mijn boormachine. Maar 99% van de mensen die nu.nl bezoekt, is helemaal niet bezig met klussen. Deze mensen ga je dus niet overtuigen.

Maar wat als ik op Google zoek: met welk apparaat kan ik een schilderijtje ophangen aan de muur. Dat heeft voor jou als bedrijf waarde, want iemand is daadwerkelijk in de markt voor je product. Dus is het waardevoller om daarvoor te betalen.

Als je snel resultaten wilt behalen, kan SEA heel waardevol zijn. Als je 20 euro aan kliks moet investeren om 60 euro te verdienen, is dat winst.

Maar het mooiste is natuurlijk als je niets hoeft te investeren, dat jouw resultaat op de eerste pagina staat. Dat kost wel vaak tijd. Je investeert nu in het maken van content - en dat kan zomaar pas over een halfjaar of jaar voor je gaan werken. En er zullen ook artikelen zijn die je schrijft, die niet gerankt gaan worden.

SEO

Maar SEO is op lange termijn wel de meest sterke online marketing strategie. Een post op een social netwerk of het kopen van een ad, levert direct iets op - maar daarna is het ook weer weg. Een hoge ranking op een aantal zoekwoorden zal voor altijd in je voordeel blijven werken. En nadat je de content hebt gemaakt, kost het je geen tijd, en vooral: geen geld meer.

Laten we beginnen bij het begin: wat is het belang van de zoekmachine. Misschien denk je: hé, ik wil als bedrijf groeien - Google is rijk genoeg - maar: stick with me. Google verdiend geld met advertenties. Als je ze betaald, kom je via SEA dus bovenaan de zoekresultaten. Om advertenties te kunnen verkopen, moet Google zo veel mogelijk gebruikers hebben. Hoe krijg je zoveel mogelijk gebruikers? Door het probleem van de gebruiker op te lossen. Jij gaat naar Google om te vinden hoe je dat schilderijtje ophangt. En als Google je het juiste antwoord geeft, kom jij als gebruiker weer terug.

Richt je content dus ook zo in: wat zoekt de gebruiker. En wat is hierop te halen?

Een productpagina van je boormachine is top die moet er ook zijn. Maar de concurrentie hierop is ontzettend groot. Want iedere verkoper van een boormachine heeft een pagina over hun boren. Dus daar kom je moeilijk tussen.

Daarom is het beter om zogenoemde “long tail” content te maken. Om uit te leggen hoe dat werkt, nemen we twee uitersten.

Aan de ene kant zetten we de short tail content. Dit is een zoekopdracht bestaande uit één woord: boormachine. Er zijn veel mensen die dit intypen, het zogenoemde zoekvolume. Er zijn echter ook ontzettend veel aanbieders. En dit zijn vaak grote bedrijven die al tientallen jaren bestaan. Hun autoriteit is hoog: ze bestaan al lang en hebben een bewezen staat van dienst. De kans dat je hun als startend boormachineverkoper Praxis van de troon slaat, is erg klein.

Aan de andere kant is de long tail content. Dit is een zoekopdracht die veel specifieker is en uit meer woorden bestaat. Om in de uitersten te blijven: “hoe kan ik op een roodgeverfde muur in de stad Haarlem zonder al te veel moeite een schilderijtje van mijn oma ophangen zonder schade te maken die ik aan mijn huisbaas moet terugbetalen”. De concurrentie op zo’n soort artikel is 0: niemand heeft dit geschreven. Echter zal ook niemand hier naar zoeken, dus kan je hem beter niet schrijven.

Zoals altijd is de sweet spot in het midden. Een artikel als: 7 tips over hoe je een schilderij kan ophangen aan de muur, zit bijvoorbeeld daar in het midden. Er zullen weinig bouwbedrijven zijn die zo’n soort artikel hebben geschreven, en er zal een gemiddeld hoeveelheid zoekopdrachten naar zijn.

Zo’n artikel mag niet te commercieel zijn. Google wil namelijk informatie geven - niet jou helpen met verkopen. Maar als jij een informatief artikel schrijft over het ophangen van een schilderijtje, met allemaal handige praktische tips, en daarin stopt dat je bij jouw webwinkel zo’n handige boor kan kopen, heeft het voor drie partijen effect. Google is blij en rankt jouw hoog, want jij kan een specifieke zoekvraag informatief beantwoorden. De zoeker is blij, want die zocht naar iets en heeft dat bij jou gevonden. En dat vergroot de kans om iets te verkopen: de zoeker heeft net bij jou antwoord op zijn/haar vraag gevonden en jij biedt hem/haar buiten allerlei kennis, ook een knop aan om meteen het product aan te schaffen wat zijn/haar probleem gaat oplossen.

Er zijn allerlei tools om uit te zoeken waar mensen naar zoeken rondom een keyword. Een voorbeeld daarvan is Ubersuggest. Je vult daar een keyword in en je krijgt allerlei ideeën over gerelateerde zoekwoorden, zoekvolume, etc. Maar de beste tool is toch je eigen kennis. Jij weet welke vragen klanten vaak stellen. Maak daar pagina’s voor. Want als 1 iemand je de vraag 1-op-1 stelt, zijn er honderden die hem in Google intikken. Dus ga eens na: welke vragen van klanten beantwoord ik eigenlijk vaak? En begin die in artikelen te beantwoorden.

Technische SEO & links

Als je gaat zoeken op SEO ga je heel veel artikelen over “Technische SEO” vinden. Veel daarvan is redelijk achterhaald. De algoritmes van Google zijn scherp genoeg. Vroeger waren er veel manieren om Google voor de gek te houden. Zo kon je allerlei keywords verbergen op je website in de hoop daarop te ranken. Maar de algoritmes zijn inmiddels slim. Het gaat om de inhoud. Daarom is technische SEO redelijk achterhaald.

Er zijn echter wel twee zaken belangrijk. De eerste is: de snelheid van je website. Als jij op een website komt en het laden duurt 5 a 10 seconden, is de kans groot dat je daarop niet gaat wachten. Daarom geeft Google voorrang aan websites die snel zijn. In een video die we later gaan maken, gaan we uitleggen hoe je kan meten hoe snel je website is en hoe je dat kan optimaliseren. Dus als je daar meer over wilt weten, abonneer je dan op ons Youtube-kanaal.

De tweede is autoriteit. Ik noemde net al even de Praxis. Hun website is al 20 a 25 jaar online en wordt constant bijgehouden. Dat geeft de website autoriteit. En autoriteit is belangrijk, want Google wil niet dat het je naar content brengt die niet waar is.

Een van de belangrijkste manier hoe Google autoriteit meet, is links. In het begin van dit artikel benoemde ik data met daarbij een percentage. Dit onderzoek is van een gerenomeerd onderzoeksbureau. Ik benoem die data en link er naartoe vanuit dit artikel. Het feit dat ik mijn stellingen onderbouw en link naar een betrouwbaar onderzoek, vergroot mijn autoriteit. Het is dus belangrijk om altijd te linken naar betrouwbare en relevante bronnen.

Het werkt ook de andere kant op. Als mensen jou in een relevant artikel citeren met een link, verhoogt dat je autoriteit. Daarom is het goed om samen te werken met anderen en naar elkaar te linken. Dit heet backlinken. In een toekomstige video, gaan we daar dieper op in.

Conclusie

De key met SEO is het maken van content. Goede, informatieve content met als doel om de gebruiker van je site te helpen met hun vragen. Geven loont dus. Zowel voor je gevoel, als voor je omzet.

Lees ook

SEO en Podcasting

Als podcastmaker begrijp je dat het produceren van hoogwaardige content essentieel is om je luisteraars te betrekken. Maar heb je ooit nagedacht over de rol die SEO (Search Engine Optimization) kan spelen bij het vergroten van je zichtbaarheid en het bereik van je podcastafleveringen? In deze blogpost vertellen we je hoe je SEO kunt inzetten […]
LEES artikel

7 Tips Voor Een Snellere (WordPress) Website

Een trage website kan immers frustrerend zijn voor bezoekers en kan een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en conversieratio. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de laadtijd van je WordPress-website te verbeteren. Ik deel graag 7 tips met je. Kies een betrouwbare hostingprovider. Een betrouwbare hostingprovider met snelle servers is […]
LEES artikel

Waarom platte logo's de trend zijn: de voordelen en impact op branding

Er is momenteel een trend gaande: we gaan terug naar platte logo's. Deze trend begon ongeveer 10 jaar geleden met IOS 7 en verschillende start-ups en tech-bedrijven. Nu springen ook grote bedrijven als BMW, Volkswagen, Volvo, Burgerking, Warnerbros en Centerparcs op deze trend. De reden voor deze platte logo's heeft te maken met de verschillende […]
LEES artikel
Website herontwerpen | Pimpelpaars

Hoe vaak moet je jouw website herontwerpen?

Hoe vaak moet je jouw website herontwerpen? Ben je ervan overtuigd dat jouw website er niet meer fris uitziet? Het kan nodig zijn om jouw website te vernieuwen. Het vernieuwen van jouw website is een kans om de uitstraling van jouw merk te verbeteren en de gebruikers of potentiële klanten iets visueel aantrekkelijks te bieden. […]
LEES artikel
Webshop laten maken

WordPress webshop laten maken

WordPress webshop laten maken: alles wat je moet weten Als je van plan bent om een webshop te bouwen, is WordPress een uitstekende keuze als Content Management Systeem (CMS). Het is een veelzijdig platform met tal van functies en mogelijkheden om een geweldige webshop te creëren. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van […]
LEES artikel

Het nieuwe logo van Center Parcs Europe

Om een nieuw publiek aan te trekken, gaat Center Parcs Europe terug naar zijn roots en omarmt het de relatie tussen natuur en mensen door middel van zijn nieuwe identiteit. DesignStudio heeft Center Parcs Europe een nieuwe identiteit gegeven als onderdeel van een bredere strategie om zichzelf opnieuw uit te vinden als een vakantiebestemming voor […]
LEES artikel

Hoe breng ik mijn merk op TikTok, 4 concrete tips

 Het is logisch dat je als merk niet meteen op elk nieuw social media platform springt. Veel platformen bestaan maar kort of hebben een zeer specifieke doelgroep, die niet per sé met jouw doelgroep overeen komt. Toen ik voor het eerst van TikTok hoorde zag ik de kansen voor merken, maar wel voor een […]
LEES artikel

5 tips voor het opnemen van je eerste succesvolle podcast

Doordat podcasting zo laagdrempelig is, is ons advies altijd: “begin gewoon”. Maar dat is natuurlijk iets te simpel. Perfectionisme en onzekerheden kunnen dat “gewoon beginnen” best wel in de weg staan. Want: is wat ik doe wel leuk genoeg? Is wat ik zeg wel waar? Hoe zorg ik ervoor dat ik steeds beter wordt, zodat […]
LEES artikel

De 5 beste stockphoto websites

Als je op zoek bent naar afbeeldingen voor je blog, website of social media-accounts, dan zijn gratis stockfoto's een geweldige optie. Er zijn tal van websites die een grote collectie aan gratis afbeeldingen aanbieden, zodat je altijd een afbeelding kunt vinden die bij je behoeften past. Een van de populairste websites voor gratis stockfoto's is […]
LEES artikel
App ons