Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/pimpelpaars.media/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Het is logisch dat je als merk niet meteen op elk nieuw social media platform springt. Veel platformen bestaan maar kort of hebben een zeer specifieke doelgroep, die niet per sé met jouw doelgroep overeen komt. Toen ik voor het eerst van TikTok hoorde zag ik de kansen voor merken, maar wel voor een kleine doelgroep: redelijk jong en met een hippe of goofy product/dienst. Vergelijkbaar met de doelgroep van Snapchat. Maar TikTok is inmiddels geen klein, opkomend medium meer. 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken de app en actieve gebruikers besteden er gemiddeld anderhalf uur per dag aan. Dat is vergelijkbaar met drie keer het acht uur journaal. Er is dus een hoop te halen.
In dit artikel geef ik - Stefan van Pimpelpaars - je een paar tips om te achterhalen of jouw merk of bedrijf geschikt is voor TikTok en hoe je na kan denken over goede content.
1. De doelgroep van TikTok
Om te kijken of het interressant is een TikTok-account aan te maken, moet je weten welke doelgroepen te vinden zijn op een platform en of dat matcht met jouw doelgroep. De doelgroep van TikTok was oorspronkelijk heel jong. Dit is nog steeds zo, maar er zijn in allerlei leeftijdsgroepen veel mensen bij gekomen. Vooral twintigers en dertigers zijn nu ruim aanwezig. Maar als je producten of diensten aan 40+-ers verkoopt, heb je nog steeds niets op TikTok hebt te zoeken.
2. Het soort content op TikTok
TikTok is short-form video-content, vaak humoristisch, verhalend of edutainment. Dat houdt in dat je op TikTok geen ellenlange verhalen moet houden. De toon van alle content is licht. Puur het laten zien of je product/dienst werkt niet, er moet een verhaal, clue of grap in zitten.
Het is echter niet zo dat mensen alleen voor puur entertainment naar TikTok komen. Ook edutainment (educatief op een entertaining manier) doet het goed. Hier liggen volgens mij voor bedrijven veel kansen. Puur entertainment maken wat niets met je merk te maken heeft, werkt volgens mij niet. Maar mensen iets leren werkt volgens mij altijd.
Zo zie je klusbedrijven die op TikTok zelf laten zien hoe je iets eenvoudigs repareert, geven catering-bedrijven tips hoe je simpele gerechten zelf klaarmaakt en geven wij als agency tips over hoe je zelf kan beginnen met wat simpele online marketing. Als je dit op een relaxte, grappige of overzichtelijke manier brengt, gaan mensen je volgen en vertrouwen. En als ze dan eens een klusbedrijf, catering-bedrijf of online marketing-bedrijf zoeken, hebben ze de basis van jou geleerd.
Je kan officieel 3 minuten content uploaden op TikTok, maar dat is erg lang en je engagement daalt dan. Je kan het best content maken van 15 a 30 seconden en proberen je te beperken tot 1 minuut.
3. Zoek en praat mee
Buiten de feed met zijn briljante algoritme maken ook steeds meer mensen gebruik van de zoekfunctie van TikTok om content te vinden. En hier kan je op inspelen. Daarom is het belangrijk om hashtags bij je post te plaatsen. Als je als klusbedrijf een video plaatst over hoe je een schilderijtje op hangt, kan je de hashtags #schilderij #klustips #klus101 #klussenvoorbeginners #ophangen #boren #boormachine gebruiken. Als mensen dan iets zoeken, kunnen ze het snel vinden. En je geeft op die manier aan TikTok aan waar je video precies over gaat. Mensen die kluscontent interessant vinden, zullen dan sneller content van jou vinden.
Met die hashtags kan je ook andere mensen en bedrijven vinden die soortgelijke content maken en hun netwerk bij het jouwe betrekken. Zoek eens op wat hashtags die vergelijkbaar zijn met wat jij doet. Kijk wat voor video's zij maken - daar kan je inspiratie uit halen. Tevens kan je ook reageren op hun content. Anderen die hun video's zien, klikken dan misschien wel door naar jou video's. Op die manier pak je andermans netwerk mee.
4. Blijf proberen en verbeteren
Wat mij betreft geeft TikTok veel duidelijkere feedback dan veel andere kanalen. Doordat het gebaseerd is op een algoritme, worden sommige dingen opgepakt en sommige dingen niet. Soms haalt een video die wij maken 100.000 views en die daarop slechts 100. Dat is dan even balen, maar wel hele directe feedback. De eerste video presteert, de tweede niet. Daardoor kan je ze kritisch naast elkaar leggen: wat hebben we in video 2 anders gedaan en waarom werkt dat niet? Is dat lengte, vorm, onderwerp, videokwaliteit, etc? Blijf kritisch over je content en verbeter zo je video's.