In dit artikel bespreken we 5 zaken waar je rekening mee kan houden om tot een succesvolle eerste podcast te komen.
- Verlaag je verwachtingen
Perfectionisme kan je in het leven heel erg helpen. Het zorgt ervoor dat je op het top van je kunnen presteert. Maar het kan je ook tegenwerken. Wat wij vaak zien, is dat mensen zoveel van zichzelf eisen, dat ze nooit beginnen aan hun eerste opname. Want hun microfoon is nog niet goed genoeg, ze zijn nog niet goed voorbereid of willen eerst nog even wat logopedie-oefeningen doen zodat ze nog ietsjes beter klinken.
Vaak komen deze obstakels uit angst en onzekerheid. En dat is ook logisch. Een podcast opnemen heeft iets spannends. Je gaat dingen zeggen en die komen online te staan. Een podcast is ook nog eens persoonlijk, waardoor het nog kwetsbaarder kan voelen.
Daarom: verlaag je verwachtingen. Je gaat dit voor het eerst doen. Toen je als kind voor het eerst fietste, had je zijwieltjes. Desondanks fietste je niet stabiel of snel. Je was lerende. Dat is met het maken van een podcast ook zo. Probeer het zo goed mogelijk te doen, maar ga op een gegeven moment wel je eerste aflevering opnemen. Van opnemen leer je uiteindelijk het meeste. En een zesje is voor de eerste aflevering echt prima.
- Maak een topiclijst
“Begin gewoon” betekent niet dat je meteen naar je microfoon moet lopen en op record moet drukken. Het is wel een goed idee om van te voren na te denken wat de outline van je podcast gaat zijn. Dus: wat is het hoofdonderwerp en wat zijn de 4 a 5 subonderwerpen die je wilt gaan behandelen. Ook is het een goed idee om alvast wat voorbeelden of anekdotes te bedenken, die kunnen namelijk je punt kracht bijzetten.
- Bedenk wie je doelgroep is
Op mijn communicatie-opleiding heb ik altijd geleerd om een ijkpersoon te maken. Wie is de “gemiddelde luisteraar” van je podcast. Daar moest je dan een persoonsbeschrijving van maken: welke krant leest hij/zij, welke haarkleur heeft deze persoon, etc. Dat is voor een podcast misschien een beetje overdreven, maar het is wel goed om te bedenken wie je potentiële luisteraar is. Daar kan je dan bijvoorbeeld op deze manier rekening mee houden:
- Hoeveel kennis heeft die persoon al van je onderwerp —> hoeveel jargon kan ik gebruiken en wat moet ik wel/niet uitleggen;
- Hoe wil deze persoon aangesproken worden —> houd ik een formele of een informele toon aan;
- Wat wil deze persoon uit de podcast halen —> welke onderwerpen zijn belangrijk, wat moet ik herhalen en concluderen.
- Verzamel feedback – van jezelf en van anderen
Als je podcast eenmaal is opgenomen, is het zo belangrijk om feedback te gaan verzamelen. Vraag vrienden en familie wat ze ervan vinden. Vraag ook specifiek om kritiek, omdat vrienden en familie vaak heel enthousiast zijn. Ook is het een goed idee om iemand die je kent en specifiek binnen de doelgroep van je podcast valt, de podcast op te sturen en om feedback te vragen.
Ook is het belangrijk om zelf je podcast terug te luisteren en dingen voor jezelf op te schrijven. Wat vond je goed en niet goed? Het zelf terugluisteren is misschien eng, maar vaak wel het meest effectief. Je bent namelijk op jezelf het meest kritisch. Ook ben je het meest gemotiveerd om je eigen punten op te pakken, omdat het jezelf opvalt.
- Blijven doen!
Oefening baart kunst. Een universele wet, ook voor podcasting. Als je je voorbereid met een doelgroep in gedachten, een outline maakt voor je podcast en na opname feedback verzamelt, wordt je vanzelf beter.
Dit artikel verscheen eerder op het blog van de Podcast Fabriek, een dochterbedrijf van ons.